LH

OM LILLA HOTELLET

Berg och sjö
Strandhyddor
Pariserhjul
Palmer
Stadscykling
Dimmiga berg

LITE HISTORIA om ”Lilla Hotellet”

 

På vår tomt låg från början tre hus, ett boningshus, ett uthus (till grisen, dasset och veboa) och ett hus för verkstan där Händel Svedberg hade sitt bleckslageri.

Händel byggde husen på 1920-talet då han flyttade hit med sin familj. Mer om Händel Svedberg och hans bleckslageri kan du läsa längre ned på sidan.

 

På granntomten bodde Conny Kindblom med hustrun Frida.

Conny var målarmästare och i sin verkstad förvarade han pigment och oljor. Han gjorde sin egen färg och målade såväl utomhus som ådringsmåleri inomhus. På gaveln av verkstaden satte idrotts-föreningen upp sina laguppställningar och på så vis blev Connys verkstad lite av en samlingsplats, verkstaden som idag är ”Lilla Hotellet”.

 

I slutet på 1980-talet skulle Connys målarverkstad rivas. Vi tyckte att huset var vackert och fick lov att flytta det till vår tomt. Det visades sig att huset var i för dåligt skick så flytten kunde inte genomföras. Vi tog vara på fönstren som vi renoverade varsamt och byggde upp huset på nytt efter samma mått och utseende så långt det var möjligt. Bland annat tillverkades ytterdörren efter de ursprungliga verkstadsdörrarna och fönstren fick samma placering som i den gamla verkstaden.

 

2007 fortsatte vårt arbete med att färdigställa huset invändigt.

Vi var noga med husets planlösning, materialval och färgsättning. Vi använde massivt trä på väggar, golv och all fast inredning. Vi målade med temperafärg och linoljefärg. Vi valde kakel och klinkers i badrum och kök. Vi lät ull, bomull och lin vara tongivande i alla textilier.

I den gamla målarverkstan hittade vi stora färgtunnor med pigment. Vi valde att pigmentera väggarna med grön umbra, pigment från en av tunnorna.  Till fönstren och i köksskåpen valde vi Ottossons färgmakeris vackra vetegrå.

Mycket av inredningen har vi köpt på myrorna, återbruk och loppisar. En del har kunnat användas precis som det är, annat har på ett eller annat sätt recyclats.

På våren 2008 var vi klara och startade upp det som idag är ”Lilla Hotellet”

En liten anekdot om Målarmästare Conny Kindblom

Conny Kindbloms fritidsintresse var jakt och geväret/bössan hade han hängande över dörren. En dag kom en luffare in till Conny och klagade på livet.

- Om en bara hade ett gevär skulle livet genast kunna tas till ända, sa han bedrövat.

Conny Kindblom reagerade snabbt, tog ner sitt gevär och bad luffaren följa med, det skulle vara lätt ordnat. Luffaren blev förskräckt och sprang huvudstupa därifrån.

 
Nu till bakgrunden om Händel Svedberg

I boningshuset på gården bodde Händel Svedberg som ursprungligen kom från Dalstorp där han hos sin far hade arbetat som bleckslagare. 
Händel föddes 1893 och 1920 flyttade han till Tranemo med sin fru Ebba, de blev med tiden en stor familj med åtta barn. 
I verkstaden tillverkade Händel föremål i bleckplåt, föremål som portörer (en väska som användes av botaniker), fotogenkannor, silar, trattar och mjölkhinkar. Bleckplåten importerades från England och USA. För 3 liters mjölkspannar fick Händel på 1940-talet 6 kr per

dussin, man tillverkade 100 dussin mjölkflaskor per vecka. 

En annan stor artikel var skärmhinkarna som användes vid mjölkning. Skärmen hade en utvikning upptill för att man bekvämt skulle kunna hålla hinken mellan benen. För att få fram denna utvikning fordrades över 3000 slag med hammaren så priset på 18 kr per dussin var säkert motiverat. 
Under kriget blev det svårt att få fram material. Från att ha varit 4-5 man blev det så småningom endast Händel kvar. Omkring 1965 lade Händel ner sin verksamhet.

En nära släktning till Händel startade senare det för många kända ”Svedbergs” i Dalstorp.

Vi tog över hela fastigheten för ca 30 år sedan och har under åren renoverat alla husen. Connys målarverkstad är nu ”Lilla Hotellet”.

I Händels verkstad finns min ateljé, mitt visningsrum och Annelies fotvård. Själva bor vi i boningshuset.