LH

OM LILLA HOTELLET

Berg och sjö
Strandhyddor
Pariserhjul
Palmer
Stadscykling
Dimmiga berg

LITE HISTORIA 

På vår tomt låg från början tre hus, ett boningshus, ett uthus (till grisen, dasset och veboa) och ett hus för verkstan där Händel Svedberg hade sitt bleckslageri.

Händel byggde husen på 1920-talet då han flyttade hit med sin familj. Mer om Händel Svedberg och hans bleckslageri kan du läsa längre ned på sidan.

 

På granntomten bodde Conny Kindblom med hustrun Frida.

Conny var målarmästare och i sin verkstad förvarade han pigment och oljor. Han gjorde sin egen färg och målade såväl utomhus som ådringsmåleri inomhus. På gaveln av verkstaden satte idrottsföreningen upp sina laguppställningar, på så vis blev Connys verkstad lite av en samlingsplats, verkstaden som idag är ”Lilla Hotellet”.

Från målarverkstad till ”LILLA HOTELLET”

I slutet på 1980-talet skulle Connys målarverkstad rivas. Vi tyckte att huset var vackert och fick lov att flytta det till vår tomt. Det visades sig vara i för dåligt skick för en flytt men vi kunde ta vara på färgpigment, schabloner och de gamla enkelfönstren som vi varsamt renoverade. Sommartid bjuder enkelglas in fågelkvitter och vi får en naturlig kylning under natten. Vi lät tillverka innanfönster som på hösten håller kvar värmen och det blir tyst från ljud utifrån, det ger vila och ro.

Huset byggdes upp efter samma mått och utseende så långt det var möjligt. Ytterdörren tillverkades efter de ursprungliga måtten och fönstren fick samma placering som i den gamla verkstaden.

 

Först 2007 fortsatte vårt arbete med att färdigställa huset invändigt.

Vi var noga med husets planlösning, materialval och färgsättning. Massivt trä till väggar, golv och all fast inredning. Temperafärg och linoljefärg där det skulle målas och kakel och klinkers i badrum och kök. 

Sovkomforten är viktig, vi har valt vintertäcken i ull och sommartäcken i eko-bomullsvadd, lakan i bomull eller lin som vi handmanglar i mormors gamla vevmangel och vi använder oss av bra miljöval i städ- och rengöringsprodukter.

I den gamla målarverkstan hittade vi stora färgtunnor med pigment som vi kunde använda för att pigmentera temperafärgen.  Till fönster och i köksskåp valde vi Ottossons färgmakeris vackra vetegrå.

Vi har använt miljöriktiga material, till inredning mycket återbrukat som vi med varsam hand förfinat. Att återbruka ger dig historia och värnar om vår miljö, dessutom blir det unikt.

 

Endast 150 meter från boendet ligger busstationen, likaså sjuhäradsrundans sträckning (15 mil cykelled).

Kommer du i elbil finns laddstolpar på gångavstånd.

Vi tipsar dig gärna om aktiviteter i vår närhet vad det gäller kultur och natur såväl vinter som sommar och lånar ut cyklar för att du lätt ska kunna upptäcka och ta dig till nära platser. Gå gärna in under fliken Sevärdheter. 

 

Fina kommentarer från gäster gör oss lyckliga:

”En liten okänd pärla i östraste västra Götaland”

“Jag bor så mycket på hotell att jag har börjat avsky det. Men det här var INTE som att bo på hotell. Det kändes som att komma hem. Tack!”

“Vi älskar att komma hit till ert vackra, generösa hem varje sommar, -en härlig tradition!”

“From a designer to another, your artistic touch in here is perfect!”

“ÅH Konst som sätter igång tankar. Ett rum som sätter igång lugn. Jag vill inte alls gå till jobbet. Jag vill bli kvar här!”

“Plötsligt hände det, i Tranemo! Såå vackert det kan bli i en gammal målarverkstad. Kvalitet, varsamhet och snille. Utsökt!!! är ordet.”

 
Nu till bakgrunden om Händel Svedberg

I boningshuset på gården bodde Händel Svedberg som ursprungligen kom från Dalstorp där han hos sin far arbetade som bleckslagare. 
Händel föddes 1893 och 1920 flyttade han till Tranemo med sin fru Ebba, de blev med tiden en stor familj med åtta barn. 
I verkstaden tillverkade Händel föremål i bleckplåt, föremål som portörer (en väska som användes av botaniker), fotogenkannor, silar, trattar och mjölkhinkar. Bleckplåten importerades från England och USA. För 3 liters mjölkspannar fick Händel på 1940-talet 6 kr per dussin, man tillverkade 100 dussin mjölkflaskor per vecka. 

En annan stor artikel var skärmhinkarna som användes vid mjölkning. Skärmen hade en utvikning upptill för att man bekvämt skulle kunna hålla hinken mellan benen. För att få fram denna utvikning fordrades över 3000 slag med hammaren så priset på 18 kr per dussin var säkert motiverat. 
Under kriget blev det svårt att få fram material. Från att ha varit 4-5 man blev det så småningom endast Händel kvar. Omkring 1965 lade Händel ner sin verksamhet.

En nära släktning till Händel startade senare det för många kända ”Svedbergs” i Dalstorp.